Cliëntgerichte aanpak

Een cliëntgerichte aanpak

KEYSTONES werkt vanuit een cliëntgerichte aanpak. Daarbij sta ik naast de client en biedt ik een directe persoonlijke aanpak in zijn haar proces van herstel op weg naar een hoopvolle toekomst.

Een cliëntgerichte aanpak is persoonsgericht, dat wil zeggen dat we niet uw psychische 'stoornis' als uitgangspunt nemen, maar u als persoon, en we samen onderzoeken hoe het komt dat u, met uw voorgeschiedenis en toekomstverwachting, op dit moment klachten heeft. Het gaat er hierbij niet zozeer om hoe we uw problemen zien, maar vooral om de betekenis die ze voor u hebben.

Hoe vertaald zich dit in de behandeling?


Gedachte en gevoelens
Een belangrijk onderdeel van inzicht krijgen over uw persoonlijke problemen is het in contact staan met uzelf, dus niet alleen met uw gedachten maar vooral ook met uw gevoelens. Door samen in gesprek te gaan over uw gevoelens en gedachten, kunt u uw problemen onderzoeken en ontdekken wat de sleutels zijn voor uw herstel.


Vroeger en nu
In de gesprekken zullen we het vooral gaan hebben over datgene wat u op dat moment bezighoudt, maar ook ervaringen uit uw verleden die u nu bezighouden zijn onderwerp van gesprek.


Ideeën
Ook de ideeën van de hulpverlener over u en uw problemen zullen aanbod komen tijdens de gesprekken. Dit kan u helpen inzicht te krijgen over de manier waarop u gewend bent om naar uzelf en andere te kijken. Daarbij komen vaak ook aspecten aan het licht waar u zich nog niet eerder bewust van bent geweest, of de verband tussen uw huidige klachten en de manier waarop u van jongs af aan gewend bent uzelf te zien. 


Sterke kanten en beperkingen

Op weg naar uw herstel zullen we niet alleen stil staan bij de dingen waar u tegenaan loopt, maar zullen we ook (opnieuw) ontdekken welke sterke kanten u heeft (in uw persoonlijkheid, gaven en talenten). Deze kanten kunnen in bepaalde seizoenen onderbelicht raken en waardoor ze onvoldoende ruimte krijgen, of u heeft ze onvoldoende kunnen toe-eigenen. 
Door uw beperkingen onder ogen te zien en meer gebruik te maken van uw sterke kanten, zult u beter in staat zijn om met moeilijke situaties om te gaan.  


Oplossingen zoeken
Tijdens de gesprekken worden er geen oplossing aangedragen, maar zal u geholpen worden om uw eigen oplossingen te zoeken en zal u worden uitgedaagd om deze ook in de praktijk toe te passen. 


Veel of weinig gevoelens
Stil staan bij en ervaren wat er in u omgaat, daar zal ik u bij helpen. Dit voelt voor veel mensen vaak aan het begin onwennig of moeilijk omdat ze bijvoorbeeld het gevoel hebben "op slot" te zitten. Of ze zijn bang voor wat er zou kunnen gebeuren als bepaalde emoties naar boven zouden komen (zoals boosheid of verdriet). Tijdens de sessies, zal ik u helpen om in contact te komen met uw gevoelens en om hier woorden aan te geven. 


Verschillende accenten
Hoe de therapie precies zal verlopen is niet te voorspellen, omdat het gaat om een wisselwerking tussen cliënt en therapeut. Het is niet zo dat er een van tevoren vastgesteld programma wordt gevolgd. Er kunnen wel verschillende accenten worden gelegd. De psychotherapeut probeert steeds zo goed mogelijk bij de mogelijkheden en behoeften van de cliënt aan te sluiten.
Share by: